Стъпки за изработка на перфектния бизнес уеб сайт

Създаването на уеб присъствие, дори ако то е първоначално под формата на блог или прост шаблон на сайт - е едно от най-важните неща, които можете да направите за да осигурите надеждност за вашия бизнес. Все пак ако решите да установите бизнеса си онлайн, трябва да имате предвид три неща: основите, функционалноста и съдържанието.

Изработка на бизнес уеб сайт

Основите за изработката на уеб сайт

1. Определете целта на вашия сайт. Прост информационен сайт, новинарски сайт, онлайн магазин, общество и място, където хората ще могат да взаимодействат, или комбинация от всичко това?

2. Коя е вашата таргет група и какво е важно за тях. Мислете като вашите посетители, когато си представяте вашия сайт. Какво искат те и какви са им нуждите за да посетят вашия сайт? Как искате те да се почувстват, когато погледнат вашето онлайн присъствие? Какво нещо предлагате и уникално ли е то?

3. Как ще изглежда сайта ви? Изборът да работите с професионални уеб дизайнери, ще е от изключителна важност. Вашият сайт трябва да бъде в съответствие с другите ваши рекламни материали, брандинг и идентичност. Помислете за причината, когато използвате някои цветове и шрифтове. Например, хранителната индустрия използва червеното за да стимулира апетита, лилавото е кралски и духовен цвят, а оранжевото е топло, като цвят за щастливи деца. Когато използвате шрифтове, придържайте се към 2 или 3 най-много. Колкото повече шрифтове използвате, толкова по-натрупан и объркващ ще изглежда сайтът ви.

4. Какъв е бюджетът ви? Бъдете реалист когато организирате бюджета. Определяйки вашите нужди, базирани на бизнеса ви, ще помогне да обхванете сайта си най-добре и така ще определите нужния бюджет. Сайтът ви е инвестиция за бизнеса ви и можете да помислите по въпроса за поетапен подход за неговото развитие.

Уникално разработен сайт според вашите нужди, ще осигури най-голяма гъвкавост по отношение на външния вид и функционалността. Онлайн магазините могат да струват хиляди левове за разработка, като от друга страна, информационните и малките бизнес сайтове не са скъпи за израбока. Основно функционалноста на сайта диткува неговата цена.

Ако бюджета ви е ограничен, но все още искате качествено онлайн присъствие, има възможности за създаването на малък евтин сайт, който има вратичка за надграждане в бъдещето, което би могло да ви бъде от полза един ден когато имате повече бюджет.

Функционалност на уеб сайт

Уеб сайтовете имат различна функционалност, както за посетителите, така и за тези, които ще управляват сайта - администраторите. Функционалноста, която ще изживяват посетителите, трябва да е съобразена с целта на сайта (т.е. поръчване на продукт, правене на резервация, попълване на форма, разглеждане на информация и.т.).

Ако смятате да променяте съдържанието на сайта си често, то система за управление на съдържанието (CMS) ще ви позволи да добавяте и променяте съдържание когато си поискате.

Съдържание на сайт

Веднъж след като сте определили какво ще прави сайта ви и коя ще бъде вашата аудитория, е време да започнете да работите върху съдържанието.

  1. Поддържайте съдържанието кратко точно и уникално. Понякога по-малко е повече.
  2. Организирайте мислите си. Навигацията на вашия сайт трябва да бъде лесна за разбиране и ползване.
  3. Използвайте високо качествени снимки и картинки, които подхождат на вашите текстове.
  4. Осигурете няколко начина за контакт с вашия бизнес – телефон, имейл, адрес и други.
  5. Направете списък с връзки към други сайтове и къде трябва да ги включите в съдържанието си.
  6. Направете списък с връзки към други тематични сайтове и се опитайте да получите линк от тях към вашия сайт.
  7. Ако имате сайт за електронна търговия, подгответе качествени снимки на продуктите, цени и кратки описания.
  8. Вашия сайт трябва да отговаря на често задавани въпроси.


Изработката на уебсайт изисква планиране, време и усилия. Знаейки какво ще прави сайтът, кой ще го поддържа, кои ще са посетителите му и каква ще е функционалноста му, ще ви помогне да изградите сайт който ще работи и подобрява бизнеса ви.