Входящи линкве и page ranк

Линкове, линкове и пак линкове.

Беклинкове или още наричани (inbound links) - входяши линкове са връзките намерени в други сайтове сочещи към вашия. Колкото повече връзки има към вашия сайт, толкова по-високо е ранкван той. Това е индикатор за търсещите машини, че сайта ви е важен и е от високо значение, следователно Гугъл го качва на по-горни позиции в търсачката си.

Най-полезни линкове са тези с определени ключови думи - (anchor text) и фрази сочещи към вашия сайт. Те имат най голямо влияние сред интернет търсачките. Например трябва да линквате сайт за SEO оптимизация то линка трябва да е:

<a href="http://www.example.com">SEO оптимизация</a>

Друг важен аспект от набавянето на линкове към вашите страници е дали те се намират в уеб сайтове с висок авторитет. Според мен много по-добре е да имате 10 линка в сайтове с висок ранк (PR) над 3 отколкото да имате 50 входящи линка в сайтове с ранк 1 и 2.

Как да разберем дали страниците, в които добавяме сайтовете си са с добра репутация?

Google page rank checker

За това идва на помощ www.prchecker.info този инструмент показва какъв е ранкът, който гугъл дава на сайтовете.
PageRank-а (PR) в повечето случай се гради от съвкупност от много фактори, като голямо влияние имат именно беклинковете към вашия сайт.
Други фактори са: качествено съдържание, възраста на домейна, присъствието ви в социалните мрежи, честото обновяване на съдържанието и още много други.

Видове входящи линкове:

Атрибута no-follow:
Някой линкове сочещи към сайта ви няма да имат толкова голяма тежест и няма да ви вършат никаква работа ако носят със себе си в кода атрибута "no-follow". Пример:

<a href="http://www.example.com" rel="nofollow">SEO оптимизация</a>

Сайтове като Уикипедия и Youtube например, имат свободен достъп за постване и тяхните линкове са точно с такъв атрибут.

Атрибута do-follow:
Фактически такъв атрибут няма, просто не се използва “nofollow

Линкове идващи от други сайтове на същия сървър.
Те най-вероятно също няма да дадат голяма тежест за рейтига на сайта ви. В повечето случай търсачките не слагат почти никаква тежест на линкове разположени на същия сървър.

Набавяне на линкове

Добър начин да се снабдите с хубави линкове е размяната на линкове с други сайтове и блогове. Хубаво е линковете да са в сайтове, които са с близка тематика и имат нещо общо с вашия сайт. По този начин по лесно можете де се вмъкнете в дадена статия с (anchor text) и да имате максимана полза от линка.

И добре познатия ни начин – Регистрация в сайтове и портали.

Винаги повтарям: Внимавайте къде регистрирате сайта си! За да няма негативни последици след това.
Като за начало можете да започнете от изпитаните:
www.gbg.bg, www.dir.bg, www.svejo.net, www.start.bg и www.creative-vision.eu разбира се ;)