10 най-важни стъпки за добра SEO оптимизация

Може би повечето от вас са се срещали десетки пъти с началните стъпки или така нареченото SЕО за начинаещи, но за една добра оптимизация винги трябва да погледнем в основите на сайта и СЕО-то си и да проследим стъпка по стъпка най-важните принципи за успех и популяризиране на нашия сайт.

От къде да започнем?

1. Качествено, интересно и полезно съдържание.

Разбира се за да е откриваем и посещаван вашия сайт, той се нуждае от нещо, което да привлича хората, нова услуга или продукт, интересни статии, и най-важното да бъде авторско съдържание - не копирано от друг уеб сайт. Гугъл лесно разпознава кой текст е дублиран и съществува на друго място в интернет пронстранството и по този начин ви слага на заден план.
Прясно съдържание - когато често актуализирате вашия сайт, търсещите машини като гугъл го индексират всекидневно, понякога по няколко пъти на ден, и когато не виждат нов текст и промяна в кода може дълго време да не се върнат при вас. Имайте предвид, че бедните на съдържание страници, претрупаните и дългите за скролване страници не са особенно харесвани, както от търсещите машини така и от потребителите.
Намерете идеалния за вашия сайт размер за текст и дължина и се стремете всички страници да го следват.

2. Индивидуално заглавие и описание за всяка страница.

Използвайте различно Title и Description в мета таговете на вашите страници. Много хора често правят грешката да използват еднакво описание за всяка страница. Това е погрешно! От както гугъл спря да обръща внимание на ключовите думи - keywords в мета тага на вашия сайт, описанието стана по практично. Оптималната дължина за meta tagovete e следната:

Tittle дължина - 60 до 70 символа
Description дължина - 150 до 200 символа
Keyword дължина - до 256 символа.

3. Вътрешни линкове

Направете мрежа от линкове, които да свързват страниците помежду си, като за всеки линк използвате ключови думи, върху които искате да акцентирате и към които води линка.
Целта на вътрешните линкове е да образуват вътрешна мрежа, която помага на ботовете на търсачките да индексират цялото съдържание на вашия сайт.

4. Входяши линкове

Това са линкове от други сайтове, сочещи към вашия. Те са много полезни за вдигането на рейтинга на вашия сайт. Колкото повече по-добре. Но! Често много хора не обръщат внимание на това дали линковете им се намират в читави уеб сайтове. Събирайте линкове само от сайтове, които смятате за добри и с добра репутация! Пълно е стакива, които предлагат безплатна регистрация на сайт и добавяне на линк, но повечето просто не струват...
Как да разберем дали страниците, в които регистрираме и добавяме сайтовете си са авторитетни? Друго важно нещо отностно ликовете към вашия сайт е най-много да са dofollow, по-малко redirect и nofollow. Какво е doFollow и noFollow?

5. Използвайте alt и title атрибута за вашите снимки и графични файлове.

С аlt и title се задава описание и заглавие на файла, по този начин търсещите машини индексират снимките ви и ги правят по лесно откриваеми в Google images, от там и сайта ви става откриваем.

6. Ключови думи.

Колкото повече различни ключови думи имате в страниците на сайта си, толкова по-лесни ставате за откриване и рейтингът ви става по-висок. За да направите влиянието на ключовите думи по голямо, използвайте bold (удебелен) текст. Избягвайте прекомерното повтаряне на една и съща ключова дума, използайте нейни синоними. Прекаленото претрупване на едни и същи ключови думи на едно и също място води повече до негативи, отколкото да покачи рейтинга ви.

7. Карта на сайта - Sitemap.

Хубаво е да имате страница с карта на сайта ви. Това е страница която показва структурата на вашия сайт и на която присъстват връзки към всички страници, документи и диретории на сайта.

8. Заглавие на страницата и H1 таг.

Търсачките намират за най-важно написаното в горната част на страницата заедно с тага (<title> </title>) Хубаво е двете заглавия да се различават и да включват най-важните ключови думи за определената статия. Заглавието в горната част на страницата е препоръчително да е написано с H1 тага (<h1></h1>), по този начин указвате на търсещите роботи, кое е от първостепенна важност и те него индексират първо.
Тези тагове се използват най-вече за заглавия и важни надписи по страницата ви, другите такива са: <h2>Това е заглавие 2</h2>, <h3>Това е заглавие 3</h3>, <h4>Това е заглавие 4</h4>, <h5>Това е заглавие 5</h5>, <h6>Това е заглавие 6</h6>

9. robots.txt

Всеки притежател на сайт знае, че има много папки и файлове, които не бива или не иска да бъдат индексирани (показвани в търсачките). Файла robots.txt е текстов файл, предназначен да указва на роботите на търсещите машини кои файлове и папки да не бъдат индексирани. Той се поставя в главната директория на сайта и е много полезен.
Повече информация можете да откриете на http://www.robotstxt.org/


10. Какво е .htaccess?

.htaccess е файл, с който могат да бъдат променяни настройки на вашия сървър. Той е много полезен и някой от най популярните му функции са:
- редиректване на адрес
- поставяне на собствена 404 error страница
- бан на IP адреси и др.


Със спазването и поставянето на тези 10 базисни съвета за оптимизация, бъдете сигурни, че вашата страница ще има успех.